Sedació conscient

En els darrers anys, l’èxit de la implantació de la sedació en la cirurgia ambulatòria ha incrementat l’ús d’aquesta eina, amb la col·laboració de l’anestesiòleg a les consultes i les clíniques dentals.

Gràcies a la sedació, amb la reducció adequada de l’estrès i el control mèdic ha augmentat la seguretat i el comfort en els tractaments dentals.

Els procediments que es realitzen amb aquestes tècniques anestèsiques, supervisades i controlades pel metge anestesiòleg, tenen una baixa complexitat i risc i permeten que el pacient torni al seu domicili, amb plena consciència, després d’un curt període de recuperació.

La sedació és la disminució del nivell de consciència induït per medicaments. En els procediments d’odontologia el grau de sedació es pot ajustar constantment segons les necessitats. Generalment utilitzem la sedació conscient amb la tècnica VAM (Vigilància Analgèsica Monitoritzada) que proporciona un estat mèdicament controlat de depressió del nivell de consciència que permet al pacient mantenir la ventilació espontània i respondre davant estímuls físics o ordres verbals. Els medicaments que s’utilitzen indueixen el pacient a un estat d’ànim relaxat i tranquil.

Si cal, en determinats moments puntuals, es pot ajustar la sedació a un nivell una mica més profund, però sempre amb un control de la depressió de la consciència, ràpidament reversible.

L’objectiu de la sedació a la clínica dental és proporcionar al pacient una reducció de l’estrès i millorar la seva col·laboració. L’efecte amnèsic de determinats sedants pot suposar també un benefici en tractaments odontològics posteriors i pot evitar records i condicionants negatius. Aquesta tècnica li proporcionarà un confort quirúrgic important, tant durant com després en el postoperatori.

Aquesta tècnica pot ser molt beneficiosa en actes odontològics com:

  • Intervencions llargues
  • Tractaments en zones de difícil accés que provoquen molèsties com nàusees, etc.
  • En pacients els quals sotmetre’s al tractament odontològic els pugui generar un estrès excessiu.
  • Pacients que requereixin control mèdic específic
  • Discapacitats psíquics
  • Nens
  • Pacients amb malalties psiquiàtriques (fòbies, psicosi)
  • Ancians
  • Pacients mèdicament compromesos (cardiòpates, epilèptics, hipertensos, diabètics)

La sedació sempre s’acompanya d’una correcta anestèsia local per garantir la supressió total del dolor. Així mateix, durant la sedació es poden administrar analgèsics i antiinflamatoris per tal de prevenir el dolor i la inflamació pròpies del procediment.

Dr. Joan Marco Valls
Metge especialista en Anestesiologia-Reanimació
Coleg. 15783