La recessió de les genives és un dels problemes de salut dental més comuns, però que ha de ser tractat adequadament per evitar conseqüències més greus. Dit això, és important saber quines són les causes principals d’aquesta problemàtica, i quins són els passos adequats a seguir per prevenir-la.

Què causa la retracció gingival?

  • Gingivitis: la inflamació de les genives a causa de l’acumulació de placa les va debilitant progressivament si no s’actua, i fa que, amb el pas del temps, sigui més propensa a la pèrdua de l’os i de tot el teixit que envolta la dent. Els casos més avançats poden desembocar en caiguda de la dent.
  • Abrasió durant el raspallat: rentar-se les dents de manera agressiva o amb raspall amb filaments molt durs poder minvar el teixit que forma la geniva.
  • Tabac: bloqueja l’arriba de sang i afecta el sistema immunològic, facilitant l’acció de bacteris i l’acceleració de la malaltia periodontal.
  • Bruxisme: el fregament de les peces dentals provoca un desgast que pot arribar a afectar a les genives. És necessari que visitis el teu dentista com més aviat millor per evitar mals majors!

 

Solucions al problema:

El primer i més necessari és retornar la salut a les genives eliminant la causa que ha provocat la recessió. Mitjançant el tractament periodontal adequat, la geniva es pot recuperar en poc temps, tot i que la recessió pot persistir en els casos en què la geniva està molt perjudicada i la lesió molt avançada.

I per evitar que ens torni a passar? Evidentment, el més fonamental és eliminar o evitar allò que l’havia provocat en primer lloc, sigui la manera de raspallar les dents, el tabac o bé la mala higiene bucodental.

En els casos en què s’hagi de procedir a la intervenció, i si la geniva ho permet, s’estira per retornar-los l’aparença habitual. Si no, es realitzen microinjerts amb teixit del paladar, una intervenció que es considera mínimament invasiva.