Especialistes en malalties de les genives

La periodòncia és l’especialitat de l’odontologia que s’encarrega de l’estudi, la prevenció i el tractament de les malalties de les genives.

En funció del grau d’afectació dels teixits, les malalties periodontals s’anomenen:

  • Gingivitis: en aquest cas, el procés inflamatori només afecta al periodont superficial (la geniva), sense pèrdua d’os al voltant de la dent. Si no es tracta, pot derivar en una periodontitis i es produeixen danys irreversibles.
  • Periodontitis: és l‘estat més avançat de les malalties periodontals. És a dir, es produeix una major afectació dels teixits que envolten les dents (geniva, lligament periodontal i os alveolar). Quan hi ha pèrdua d’os, aquest ja no es recupera.

En què consisteix el tractament?

Cal fer una història mèdica del pacient completa per conèixer els seus antecedents i les possibles malalties que han pogut influir en el seu cas.

L’exploració consisteix en un sondatge (mesura de certs punts al voltant de la dent) per valorar l’estat i quantitat de geniva, i detectar possibles bosses periodontals, sagnat, supuració, mobilitats, etc. En fan unes radiografies periapicals per comprovar el percentatge d’os que subjecta la dent i possibles pèrdues d’os localitzades (defecte de l’os proper a la dent).

En funció del resultat d’aquest examen, el tractament serà més o menys complex. Sempre comença pel control de la placa bacteriana en la higiene diària, i va des de tractament de raspatge i allisament radicular fins a cirurgies periodontals.

Com mantenir les genives en bon estat?

Per mantenir unes genives saludables és imprescindible eliminar els bacteris existents a la placa bacteriana amb:

  1. Higiene personal diària (control placa bacteriana)
  2. Tractament periodontal inicial (fase higiènica)
  3. Revisions periòdiques posteriors (manteniment)