Irene E. Marshall Newman i el Dr. Alfred Civilion Fones, dos noms coneguts i relacionats per ser la primera higienista bucodental i el fundador de la primera escola d’higiene dental del món, respectivament. Dos noms considerats els pioners en el naixement d’aquesta disciplina i en el moviment de la prevenció dental a principis del segle XX.

El Dr. Fones també va ser el primer a utilitzar un auxiliar en la pràctica professional de la higiene bucodental, figura que ràpidament va aprendre i adoptar Irene Newman. Considerada com una higienista dental per la seva labor dedicada a la salut i a la prevenció, Irene Newman va realitzar la primera profilaxi oral el 1907. Sis anys i algunes donacions després, el Dr. Fones va obrir la primera escola d’higiene dental. 34 dones van ser acceptades a la primera classe d’un curs que incloïa coneixements d’anatomia de la dent i pràctica clínica, entre altres.

El 5 de juny de 1914 van sortir les primeres 27 graduades que van rebre el títol d’Higienista Dental, entre les quals es trobava Irene Newman. Posteriorment, el 1916, el Dr. Fones publica el seu primer llibre d’higiene dental en el qual descriu el paper de la higienista dental com “el canal del coneixement de la prevenció i la higiene de la boca” amb l’objectiu “d’assegurar la neteja extrema de la boca per evitar la proliferació de bacteris“.

Irene Newman va morir el 15 de novembre de 1958 als 83 anys deixant-nos, juntament amb el Dr. Alfred Fones, el gran llegat d’una professió consolidada i consolidada en el món dental.