Però abans: de què estem parlant? El diastema és l’espai que es crea entre dues peces dentals, normalment els dos incisius centrals superiors que, més enllà de no suposar un problema greu, darrerament s’ha convertit en un fenomen estètic.

Aquestes dents separades són molt freqüents en nens amb dents de llet, però tendeixen a desaparèixer a mesura que es va creixent i s’obté la dentició definitiva. Tot i això, en els casos en els quals no desapareix, és necessari tancar-lo? I és segur provocar-lo si no el tenim de manera natural?

A clínica Dental Daró et volem facilitar unes pautes bàsiques per saber què cal i què no cal fer en tots els casos.

Causes del diastema

  • Desajustament de mida entre el maxil·lar superior i les dents
  • Desajustament de mida del fre labial que uneix el llavi superior amb la geniva
  • Incisius laterals massa petits

Com es corregeix?

Com a norma general, és aconsellable tancar-lo, ja que una mala oclusió pot portar problemes més greus en la funcionalitat i la salut. A vegades, el diastema sol ser part d’una sèrie de problemes d’alineació que poden corregir-se amb un tractament d’ortodòncia. Però ull amb les solucions ràpides i clarament més qüestionables! Segons la nostra protèsica i higienista dental Marta Gonzalez, un mètode ràpid i immediat és llimar una part de les dents, un tractament gens aconsellable, ja que “ataca les nostres pròpies dents debilitant-ne l’esmalt i propiciant infeccions, malalties i càries“.

Si, en canvi, és el fre labial el causant de què les dents estiguin separades, existeix un tractament de cirurgia oral denominat frenectomia que en redueix la seva mida. Es tracta d’una operació senzilla i sense riscos per al pacient. En el cas dels adults, serà necessari un tractament d’ortodòncia complementari per acabar de tancar l’espai entre les dents.