Si és important tenir bona salut en totes les etapes de la vida, també ho és gaudir d’una bona salut bucodental, fins i tot durant la més tendra infantesa.

Els  nens, des del seu naixement, travessen diverses etapes de canvis, i no hem d’oblidar que aquests canvis també es deixen veure a les seves boques. L’aparició de les primeres dents i la seva higiene són només alguns dels aspectes que van evolucionant en la boca dels més petits.

No cal que et diem, doncs, que per això és tan necessari conèixer bé les fases de cada etapa i què hem de tenir en compte perquè la seva salut bucodental sigui òptima en tot moment. Recorda: els problemes de salut oral poden començar molt aviat (i afectar també a les dents de llet), i moltes experiències de la infancia ens poden afectar i condicionar durant l’edat adulta.

Aquí te les expliquem breument:

Primera etapa: de 0 a 2 anys

El naixement de les dents sol donar-se entre els 6 mesos i els 2 anys, però fins i tot abans d’aquesta fase és important començar amb una rutina d’higiene diària netejant les genives amb una gasa humitejada després de cada presa de llet. Aquesta és la fase que més tendeix a descuidar-se, malgrat que les càries ja poden aparèixer des que la dent surt de la geniva entre els 6 i els 8 mesos.

Després, amb les primeres peces, ja es pot començar amb el raspallat, així com iniciar les visites i les revisions periòdiques amb  l’odontopediatra.

Segona etapa: de 2 a 6 anys

En aquesta etapa, el nen ja té totes les dents de llet, per això és fonamental transmetre-li la importància d’una bona higiene bucodental i de l’hàbit de la neteja. Un bon truc és acompanyar-lo a cada raspallat i predicar amb l’exemple: uns pares que es renten les dents tres cops al dia faciliten que els fills també ho facin amb la mateixa freqüència i rigorositat.

Important: els nens i nenes d’aquestes edats sí que poden usar pasta dentífrica, però les quantitats no haurien de superar la mida d’un pèsol.

Tercera etapa: de 6 a 12 anys

Entre els 6 i els 12 anys és quan comencen a caure les dents de llet per deixar lloc a les peces definitives, però també és quan els nens comencen a tenir una alimentació més amplia i variada. Per això, és necessari controlar la ingesta de sucres simples, que són els que produeixen les càries, una de les patologies més comunes en aquestes edats.

Per reforçar la rutina diària d’higiene bucodental que s’ha incorporat en les etapes prèvies, a aquestes edats ja es pot incorporar l’ús dels col·lutoris per complementar la neteja.