El sucre és l’enemic número u per a la bona salut de les nostres dents. Aquesta és una de les afirmacions més conegudes i difoses, encara que no és l’únic dolent de la pel·lícula: molts desconeixem que hi ha altres aliments, aparentment innocents i en general saludables, que també estan relacionats amb problemes bucodentals freqüents.

Com hem dit sovint aquí, hi ha productes que, encara que siguin bons per a l’organisme, no ho són per a les nostres dents, com els cítrics. Malgrat que les seves grans quantitats de vitamina C són molt bones per a la salut, la seva acidesa és molt dolenta per a l’esmalt. Evidentment, no són els únics aliments àcids que afecten les nostres dents, tot i que sí són els que ho semblen menys. Les begudes energètiques o els refrescos gasosos, per exemple, són els grans experts en el tema.

Els beneficis del te verd no s’acaben: antiinflamatori, antioxidant, anticarcinògen… Malgrat això, és important no consumir-lo en excés per evitar un augment de la tensió arterial o la coloració de les peces dentals. En aquest sac també hi trobem les cireres, les móres o les magranes, fruites molt sanes que no aporten els mateixos avantatges a tot l’organisme. Un fet similar passa amb el vi: com menys, millor. En el pot petit està la bona confitura, que diuen.

Cinc contra cinc

Blanc o negre, àngel i dimoni, bé i mal… En totes les coses sempre hi ha dues cares, i l’alimentació no n’és una excepció. A continuació et fem un recull dels aliments més sans per a la nostra boca contra els que ho són menys. Qui creieu que guanya la batalla? 😉

En el primer top 5 destaquen les fruites: els nabius, pels seus alts índexs en polifenols antioxidants que prevenen les malalties periodontals; els kiwis, que amb les seves altes dosis de vitamina C són uns grans regeneradors de col·lagen i fan front a les infeccions bucals; i el raïm (i el vi), ambdós beneficiosos per a les genives. Les propietats antioxidants del te verd també el situen en aquesta llista, mentre que els aliments rics en omega 3 com el peix blau tanquen la classificació per ser uns grans aliats dels óssos.

Al bàndol contrari trobem tot de cares conegudes: els aliments rics en sucres refinats i en grases saturades com la pastisseria industrial, els refrescos gasosos i ensucrats i l’alcohol no només són perjudicials per la nostra salut bucodental, sinó també per a la nostra salut en general. Recordeu: com més esporàdic en sigui el seu consum, molt millor.